Поштовани корисници,

Обавештавамо Вас да и даље, упркос нашим настојањима, НИЈЕ решен проблем око наставка реемитовања 3 канала са националним покривањем (Хепи, Прва, Б92).

Наведена 3 канала, који су слободно доступни у етру свим домаћинствима у Србији, и даље захтевају да само корисници који их примају преко кабловских оператора почну да плаћају (веома високу) надокнаду.

Удружење кабловских оператора Србије покушава, уз помоћ РЕМа, Комисије за заштиту конкуренције и других надлежних органа, да нађе принципијелно прихватљиво решење.

Кабл оператори, у складу са чланом 100. Закона о електронским медијима, уредно, у више наврата, тражили су Сагласност за дистрибуцију програма наведених телевизија, али на тај наш захтев још увек није одговорено.

Међутим, недавно су кабловски оператори добили писма од наведених канала са ултимативним захтевом да их искључимо из дистрибуције, уколико одмах не потпишемо Уговоре за плаћање ових канала. Претили су подношењем кривичних пријава и огромних одштетних захтева.

Неки кабловски оператори, не желећи да улазе у судске спорове, али и не прихватајући овакву уцену, одлучили су да након тога искључе наведене канале.

Како смо Вас раније обавестили, и Јотел ће поступити на исти начин, уколико је немогуће постићи договор који ЈЕДНАКО ТРЕТИРА СВЕ ГРАЂАНЕ/КОРИСНИКЕ, без обзира како примају ове канале.

Поводом вести којe ових дана објављују наведене телевизијске кућа (нпр.: РАДИЈУС ВЕКТОР ОНЕМОГУЋИО ГЛЕДАЊЕ НАЦИОНАЛНИХ ТЕЛЕВИЗИЈА), желимо да поновимо следеће чињенице:

Кабловски оператор Радијус Вектор из Београда (а и још неки у Србији) нису „својевољно“, „неоправдано“ и „неразумљиво“ како ове ТВ-куће наводе, онемогућили гледање ТВ канала Прва, Б92 и Хепи, већ су наведене телевизијске куће у својим дописима од свих кабл оператора управо саме захтевале да без одлагања престану са дистрибуцијом њихових програма, под претњом покретања прекршајних и кривичних поступака !

Иако наведене ТВ куће у својим саопштењима наводе да је програм свих националних телевизија бесплатан за све грађане Србије и да приступ програму националних телевизије мора да има сваки грађанин Србије, зашто онда не дају сагласност кабловским оператерима за наставак бесплатне дистрибуције – као до сада ?!

Они од кабл оператора, па тако и од Радијус Вектора, потражују (нереално високу!) новчану надокнаду за дистрибуцију својих ТВ канала и самим тим директно утичу на повећање цене кабловске ТВ коју плаћају грађани.

При том су прећутали да нас упућују на посредника који нас условљава да, осим ова три канала, у пакету узмемо и друге програме, које иначе већина није заинтересована да дистрибуира !?!

Модел наплате који су осмислили не постоји нигде у Европи, а слични покушаји у неким земљама чланицама ЕУ онемогућени су законском регулативом.

Кабл оператори ће наставити да чине максималне напоре да са овим ТВ каналима постигну договор који ће бити прихватљив, пре свега за наше кориснике, и који ће омогућити присуство наведених ТВ канала у понуди, под истим условима који важе и за гледаоце/домаћинства који ове ТВ канале гледају путем дигиталне земаљске ТВ.

Back To Top
КТВИнтернетТелефонHBO ПАКЕТ