Digitalna Televizija

ДИГИТАЛНА ТЕЛЕВИЗИЈА


digital_tv_tunnel_0

Дигитална телевизија не подразумева само оштрију слику и јаснији звук, већ више сервиса и апликација који нису били примењиви у случају аналогне телевизије. Постоји велики број разлога због који чине дигиталну телевизију супериорнијом, и због којих дигитализација емитовања представља потпуно нови доживљај у свакодневном гледању телевизије, а најбитнији су:

1. Бољи квалитет телевизијске слике. Код дигиталног емитовања (DVB) телевизијски сигнал је без ометања, односно отпорнији је на спољне утицаје у односу на аналогни начин емитовања. Другим речима, уколико пријемник региструје и најмањи извор дигиталног сигнала он ће га приказати у истом квалитету као и сигнал који има много јачи извор. У пракси то значи да дигитална ТВ слика „не познаје“ могућност појаве тзв. снега.

2. Бољи квалитет и већа разноврсност звучних система. Једна од основних карактеристика дигиталне телевизије је звучни систем Dolby® Digital квалитета. Са друге стране, од ТВ канала који емитује програм зависи да ли ће звучни систем бити Мono, Dolby Stereo или Dolby Surround 5.1, односно са једним, два или шест независних аудио излаза. Тренутно сви HD канали емитују програм са Dolby Surround 5.1 звучним системом, што у пракси значи да уколико гледалац повеже дигитални кабловски пријемник са појачалом, Home Cinema системом или неким другим одговарајућим периферним уређајем, он приликом гледања тог програма може уживати у окружујућем звуку баш као приликом гледања DVD наслова на кућном биоскопу.

3. Лични видео рекордер (PVR). Код аналогне телевизије ову функцију је вршио посебан уређај у виду видео или DVD рекордера. Код дигиталне телевизије ову функцију преузима сложенији тип дигиталног кабловског пријемника који у себи има уграђен тврди диск различитог капацитета меморије на који се смешта садржај који гледалац жели да сними, било у тренутку гледања или програмирањем за одговарајући термин и период снимања у будућности.

 

Back To Top
КТВИнтернетТелефонHBO ПАКЕТ