Thursday, 30 June 2016
Advertisement
  
  
Start Start
J o t e l J o t e l
Televizija Televizija
Digitalna Televizija Digitalna Televizija
Internet Internet
Korisnički servis Korisnički servis
Prijave Prijave
FAQ FAQ
Webmail Webmail
Provera Potrošnje Provera Potrošnje
TV Program

  


 
    
Pathway ::  Start arrow Korisnički servis arrow Internet podrška

Internet podrška Štampaj E-pošta
Šta je kablovski Internet?

Kablovski Internet je servis koji obezbeđuje povezivanje korisnika na Internet, korišćenjem kablovske infrastukture kojom se primarno distribuira televizijski program.

Koliko je takva veza brža od one koju sam ostvarivao preko dial-in veze?

Teoretski barem 30 puta, zato što je na dial-in modemu moguće ostvariti propusnu moć od max. 56 Kb/s tj. download od 7 KB/s (propusna moć se meri u kilobitima, a download u kilobajtima, jer 1 KB ima 8 Kb). Svi tarifni paketi za kućne korisnike imaju propusnu moć od 2 Mb/s čime se ostvaruje download od 256 KB/s. Međutim, velika većina korisnika, zbog starosti telefonskih centrala, ne može ostvariti brzinu veću od 30 Kb/s preko običnih modema, tako da je stvarno ubrzanje veće od 60puta.

Meni nije potrebna tolika brzina, to mora da je veoma skupo?

Naprotiv. Cene paketa kreću se već od 295 din mesečno, pružajući vam dovoljno prostora za e-mail komunikaciju i komotno surfovanje.

Da li zakupljujem sate kao kod mog dosadašnjeg provajdera?

Zakup sati za pristup ne postoji, jer ste od sada 24 časa na Internetu. Najčešći način korišćenja je putem tarifiranja ostvarenog protoka, što je daleko komotniji način jer plaćate realno samo ono što ste preneli sa Interneta. Primera radi, ako pratite online izdanje nekog časopisa, čim se celokupna strana prenese na vaš računar vi nemate više troškova, tako da na miru možete da čitate novine ne vodeći računa kao do sada o isteku vremena kod provajdera i "kuckanju" telefonskih impulsa.

Imam potrebu da prenosim veliku količinu podataka sa Interneta, a da ne vodim računa o potrošnji.

Drugi vid korišćenja je tzv. flat-rate, gde se opredeljujete za paket na kojem se ne meri potrošnja već zakupljujete određenu propusnu moć u periodu od 30 dana. Po isteku paketa uvek se možete opredeliti za neki drugi paket, bilo da je reč o drugom flat paketu ili o nekom od tarifnih paketa. Pakete možete zakupljivati i pre isteka postojećeg paketa, tako da vam se novi paket aktivira automatski po isteku starog.

Da li sam time što sam 24 časa na Internetu izloženiji virusima i hakerskim napadima?

S obzirom da korisnici ne zakupljuju vreme i da je korišćenje resursa vezano isključivo za fizičku lokaciju modema, niko vam ne može "ukrasti megabajte" čak ukoliko sazna i vašu lozinku za e-mail. Ne postoji ni opasnost da Vam neko pristupa sharovanim dokumentima jer naš kablovski modem istovremeno radi i kao firewall za portove preko kojih se vrši file sharing pod Windowsima.

U firmi već imam brzi Internet godinama, preko iznajmljene veze (parice) kod jednog provajdera, zašto bih onda prelazio na kablovsku vezu?

Veza preko parica daleko je od brzog Interneta, tj. onoga što se definiše kao broadband veza. Preko nje obično imate 128 Kb/s ili maksimalnih 256 Kb/s što je daleko od 2 Mb/s koje kao business korisnik ostvarujete preko kablovske veze. Pored toga, prosečni mesečni račun kod vašeg starog provajdera od 40-50.000 din možete da zaboravite jer za istu potrošnju preko kablovskog modema račun iznosi manje od 4.000 din.

U firmi imam Web i mail server, kako da oni budu viđeni sa Interneta?

Business korisnici mogu se opredeliti za usluge sa fiksiranom javnom IP adresom, čime je sadržaj vašeg Web servera 24 časa dostupan sa Interneta, a isti slučaj je i sa mail serverom. Ukoliko ne posedujete posebne servere za ove servise, JOTEL svojim business korisnicima obezbeđuje besplatno hostovanje Web prezentacija i mail domena.

Firma u kojoj radim je velika, 1 Mb/s nam već sada ne bi bio dovoljan.

Za business korisnike sa većim prohtevima obezbeđujemo vezu preko fiber-optic konekcije, sa brzinama pristupa Internetu do 10 Mb/s. Pored toga, koristeći našu infrastrukturu možete povezati kancelarije na drugom kraju grada ili čak u drugom gradu brzinama do 100 Mb/s.

Ko može da bude korisnik kablovskog Interneta?

Korisnik kablovskog Interneta može da postane bilo ko ko je pretplatnik kablovske televizije firme "JOTEL", a nalazi se na lokaciji koja je tehnički osposobljena za prenos Internet signala. Uveliko se radi na tome da svi korisnici CATV JOTEL dobiju i kablovski Internet kao dodatnu uslugu.

Da li je za pristup Internetu neophodno da budem pretplatnik CATV JOTEL?

Da. Ne postoji mogućnost da signal za Internet distribuiramo nezavisno od kablovske televizije.

Imam kablovsku televiziju u stanu, kako da se prijavim za kablovski Internet?

Najbolje je da kontaktirate predstavništvo JOTEL-a i raspitate se o mogućnosti ove usluge na vašoj lokaciji. Kontakt možete uspostaviti telefonski ili putem elektronske pošte, a kontakt telefone i formular za e-mail možete pronaći na našem Web sajtu . Možete nazvati naš korisnički centar na telefon broj :

 • tel 018/537-355
 • tel 018/539-583 .

  Ukoliko uslovi postoje, u dogovoru sa našim službama utvrdićete termin koji vam odgovara za instalaciju i naši tehničari će u dogovoreno vreme doći da izvrše instalaciju.

  Želim da budem Vaš korisnik, ali u mom kraju postoji druga kablovska televizija (drugi operater)?

  Ukoliko postoje mogućnosti nije problem da i pored postojeće kablovske televizije ili umesto nje uvedemo našu. Neophodno je da postoji preko 50% saglasnosti da se uvede naša kablovska infrastuktura u zgradu. Priključenje je prema važećem cenovniku, a nama nastavljate da plaćate mesečnu pretplatu za CATV.

  Ne želim da mi se ponovo sprovodi instalacija iz hodnika i buše zidovi u stanu!

  Nema potrebe. Kablovski Internet koristi postojeću instalaciju u vašem stanu i dovoljno je postaviti razdelnik na postojećem kablu ka TV primeniku.

  Čuo sam da je za kablovski Internet potreban poseban uređaj. Koliko se on plaća?

  Da biste koristili kablovski Internet neophodan je kablovski modem. Reč je o eksternom uređaju, tip Scientific Atlanta Webstar, Surfboard Cable modem Motorola, Digital/Broadband Thomson, koji se izdaje svim novim korisnicima kablovskog Interneta .

  Ako se modem ne instalira u mom računaru, kako ga onda povezujem sa njim?

  Modem poseduje dva komunikaciona porta, jedan USB i jedan UTP (Ethernet) port. Modem stiže sa kablovima za oba porta, s tim da je za konekciju preko UTP-a neophodno da u vašem računaru bude instalirana mrežna kartica. Ukoliko na kablovski Internet povezujete mrežu u vašoj firmi, modem se umesto sa serverom može povezati direktno u vašu mrežnu koncentraciju - router.

  Moj računar je prilično star i ne verujem da može da koristi ovako naprednu tehnologiju.

  Sve što je dovoljno je da vaš računar poseduje USB ulaz, što je slučaj sa svim konfiguracijama proizvedenim u poslednjih 5 godina. Ukoliko je vaš računar stariji, dovoljno je instalirati običnu mrežnu kartu. Među našim korisnicima ima nalaze se i oni koji koriste Windows 98SE, Linux, Mac OS, tako da ni operativni sistem nije problem.

  Gde se u modem povezuje telefonska linija?

  Kablovski modem ne koristi telefonsku liniju za pristup Internetu već koaksijalni kabl za kablovsku televiziju. Ne samo da ne zauzimate vezu, već ne morate više da vodite računa o telefonskom računu koji ste do sada pravili koristeći Internet.

  Da li mogu da priključim više računara preko kablovskog modema?

  Da, ukoliko imate router, ili dva računara koja su međusobno povezana mrežnom kartom i između kojih je podešen Internet connection sharing

  Ako imam dva kompjutera, da li onaj na koji je vezan modem mora da bude uključen da bi drugi imao izlaz na Internet?

  Da, jer tada prvi kompjuter služi kao izlaz za drugi.


  Koliko košta priključenje na kablovski Internet?

  Treba da pogleda te cenovnike i pronađete svoje potrebe a samim tim i cenu koja vam ogovara.

  Kolika je mesečna pretplata za korišćenje kablovskog Interneta?

  Mesečna pretplata ne postoji. Tarifiranje se vrši po zvaničnom cenovniku - opredeljujete se za tarifne ili flat rate pakete.

  Da li mogu kupiti novi paket pre isteka trenutno aktivnog?

  Da. Paket će Vam se automatski aktivirati po isteku osnovne kvote paketa koji ste zakupili i njegovo vreme trajanja počinje od momenta aktivacije.

  Vaš sam korisnik i ne radi mi Internet? Šta da radim?

  Pre nego što nam se obratite za pomoć proverite sledeće:

  • Da li imate signal za kablovsku televiziju?

  • Da li je Vaš modem uključen ('power' lampica svetli stabilno) i da li 'cable' lampica svetli stabilno (ne sme da blinka)?

  • U zavisnosti od toga kako Vam je računar povezan, proverite da li je Vaša konekcija u stanju "enable".

  • Proverite (u DOS promptu) da li Vam komanda "ipconfig" vraća vrednosti?

  • Pokušajte sa komandom (opet u DOS promptu) "ping www.jotel.co.yu" ili "ping www.google.com" da vidite da li se vraća replay.

  • Idite na stranicu http://www.jotel.co.yu. Ukoliko je vidite, sve sa Vašom vezom između modema i naših servera je u redu, verovatno nemate aktivne pakete.

  • Proverite da li Vam neki antivirus ili drugi software nije aktivirao firewall.

  Na ovaj način ćete nam pomoći da dijagnostikujemo da li problem postoji kod Vas ili kod nas.


  Ne radi e-mail?

  Vodite računa da Vam nije uključen CAPS LOCK. Username mora biti upisan malim slovima. Isto važi i za lozinku. Velika i mala slova se ne interpretiraju isto - npr. "User" nije isto što i "user".

   

   

   

   

 •  

  J O T E L